בגדול, תפקידו של המרזב הוא לשמש ניקוז של הנוזלים מגג בית, בניין או מבנה. הסיבה לחשיבות של ניקוז הנוזלים טמון בעובדה שמים נוטים לחפש לעצמם כל העת מקום חדש. הם אינם עומדים במקום. אם מי הגשמים, או מים בכלל יישארו על הגג, הם יתחילו לחלחל פנימה אל תוך המבנה עצמו, הקירות ושלד המבנה. כתוצאה מכך יתחיל תהליך של התפוררות בלאי והחלשות המבנה.
יתרה מכך, עבור מרזבים לגגות יש שימוש נוסף בעצם פעולת הובלת המים בצורה מסודרת מן הגג אל הקרקע. אם נניח היינו מבצעים ניקוז, באמצעות חור למשל בראש הגג, אך לא מובילים את המים בחלל סגור כמו תעלת המרזב עד לקרקע, בזוויות נכונות, עצם נפילת המים היה גורם לנזק. בייחוד ליסודות המבנה, לריצוף החוץ, לגינה וכד'. שלא לדבר על הלכלכוך שדבר כזה ייצור, על רעש המים הנופלים, על חסימת דרכי גישה למבנה ועוד.
מרזבים לגגות מגיעים כיום בשלל צורות, צבעים ועיצובים. הם כיום לא רק בתפקיד הפונקציונאלי שלהם אלא גם נוטלים חלק בעיצוב הכללי של הבית. לכן יש משמעות רבה לחשיבה על תהליך התקנת מרזבים לגגות ועל החברה אשר תבצע עבורכם את ההתקנה בצורה יסודית, מקצועית ואיכותית.
המרזב וסוגיו
מרזב הוא מעין צינור או תעלה המשמש לאיסוף הנוזלים וניקוזם, הרחק מהמבנה, לרוב מהגג אל הקרקע. תפקידו כאמור הוא לא רק הרחקת הנוזלים אלא הרחקתם בלי לפגוע בהתנהלות סביב הבית ובדרכי הגישה אליו. בגלל שלרוב המים המנוקזים דרך המרזב הם מי גשמים, המרזב פועל בצורה עצמאית והוא אינו חלק מהניקוז של מי הביוב ומערכת הביוב.
כעקרון יש שני סוגים של מרזבים לגגות, הנבדלים לפי אופן בנייתם. הראשון הוא המרזב הפנימי והשני הוא המרזב החיצוני. המרזב הפנימי נבנה מראש בתוך קירות הבית. הוא ממוקם שם משעת הבניה, בדומה לתעלות המיזוג, החשמל והתקשורת. הוא נמשך מהגג אל הקרקע והוא סמוי מן העין. העובדה שהוא אינו חשוף לפגעי מזג האוויר, רוחות או כוחות הפועלים לשחיקת החומר, מאפשרת לו אורך חיים גדול יותר וסיכוי מועט יותר לתקלות. אבל יתרונו הוא גם חסרונו. כאשר מתרחשת תקלה במרזב פנימי, כמעט בלתי אפשרי או משתלם לתקן אותו, בשל אופי והיקף העבודה שתידרש לכך. במקרה כזה לרוב יתקינו במקומו, כתחליף, מרזב חיצונים
מרזבים לגגות שהם חיצוניים, הם תעלות ניקוז המותקנות על הצד החיצוני של מעטפת הבית והם גלויים לעין. גם הם מנקזים את המים וניתן לבחור בצורה קלה יותר את מסלול המים, כך שלעיתים ניתן גם לנצל זאת לטובתנו, למשל על ידי השקיית הגינה, במים היורדים במרזב. באופן טבעי, בהיותו חשוף, מרזב חיצוני גם חשוף יותר לפגיעות. הן פגיעות בחומר עצמו והן ביכולת שלו להישאר מקובע לקיר לאורך זמן בשל הלחצים המופעלים עליו מהרוחות העזות, תנודות המים וכד'. לכן אגב, חובה שאת התקנת המרזב יעשו בצורה מקצועית וסטנדרט גבוה ולא באלתורים. היתרון הגדול של מרזב חיצוני על פני הפנימי הוא בכך שהמים נשארים רחוקים מקירות המבנה. אם יש חור במרזב פנימי, המים יחלחלו ממש לתוך השלד באופן מהיר. במרזב חיצוני, גם נזהה את התקלה מהר יותר וגם המים, ייגעו בעיקר במעטפת המבנה. בנוסף, בעת תקלה, למשל חור במרזב, ניתן להחליף חלק מהמרזב או את כולו בקלות.
חומר הגלם של המרזבים
לצד החלוקה של מרזב פנימי ומרזב חיצוני בתחום מרזבים לגגות, יש שוני בין סוגי המרזבים גם לפי חומרי הגלם. פרופיל המרזב יכול להיות מורכב מחומרים שונים, שלכל אחד היתרונות והחסרונות שלו ולכל אחד גם מחיר שוק אחר. חומרי הגלם היותר פופולאריים בעולם המרזבים הם האלומיניום, הפח המגולוון, פח רגיל או צבוע, פלסטיק, PVC, וכן מרזב אבץ ומרזב נחושת. שני האחרונים נחשבים לחזקים במיוחד וגם לבעל מראה ייחודי ומחירם יקר יותר באופן משמעותי.
יש כאלו שיעדיפו חומר גלם מסוים על פני האחר גם בגלל התכונות הפרקטיות שלו אבל גם בגלל התכונות העיצוביות שלו. למשל איזה צבע ניתן ליישם עליו, האם הפרופיל עגול או מרובע, איזה זוויות ניתן לעשות בו ועוד. בסופו של דבר זה עניין של טעם וכל אחד יבחר את הבחירות שלו. אולם בל נשכח, כי בסופו של דבר חשובה גם איכות ההתקנה. מרזב יכול להיות מעוצב יפה אבל השיפועים שלו אינם תקינים והמים נתקעים או שהמים ניגרים בעוצמה לקרקע וקרוב מידי למעטפת הבית או שהוא אינו מחובר ומעוגן היטב לקיר ויינזק במהרה.
מרזבים לגגות מבית טוב
אז אומנם התאמה איית של מרזבים והעיצוב שלהם חשובים ולא נרצה שעבודה לא איכותית תכער למשל את חזית הבית, אבל זכרו, כי בסופו של דבר עיצוב לבדו, ללא איכות בניה והתקנה, לא יאריך ימים. אותו הדין נכון גם לנושא הטיפול והתחזוקה של המרזב. יש למנוע הצטברות לכלוך אצלו, כמו עלים וזרדים מקיני ציפורים, שיובילו לסתימות ויש לנקותו מעת לעת. רוצים ללמוד עוד על מרזבים לגגות, עיצוב בעולם המרזבים ותחזוקה נכונה? אתם מוזמנים לפנות למומחים שלנו ונשמח לעמוד לרשותכם.